Opus Symbiosis - Nature´s Choir

Jämfört med Opus Symbiosis senaste utgivning 'Mute' är 'Nature´s Choir' tematiskt mer balanserad. Utan att vara återhållsam, är de flippade partierna tydliga delar av låtarnas struktur. Och visst flippar det lika mycket som tidigare. Samtidigt får ta del av mer, ursäkta uttrycket, lyssnarvänliga arrangemang. Något som förhoppningsvis kan locka fler lyssnare och eventuellt radiotid.

'Nature´s Choir' är ett konceptalbum som tar över där 'Mute' slutar. I sammanhanget som sig bör, både textmässigt och musikaliskt. De 9 låtarna går in i varandra och teman upprepas över gränserna. Skivans omslag och layout är också denna gång utfört av konstnären Lotta Green. En perfekt spegelbild av skivans innehåll. Den som känner till Jakobstads miljöer, kan på nära håll få uppleva hur det eventuellt kommer att se ut här efter att vi är färdiga med miljöförstöringen (eller fördjupat oss i den?). Det globala på ett lokalt plan.

Omslaget är skapat av Lotta Green
Även om skivan bäst avnjuts i sin helhet, vill jag ändå plocka ut låten 'Skeleton' som en personlig favorit. Okonvetionella rytmer, briljanta melodier och förbluffande smidiga övergångar i kombination med Victor Sågfors texter, samlar ihop till det bästa som bandet i mitt tycke hittills skapat. Och vilket gitarrsolo sen!

Som producent och text- och musikskrivare står givetvis bandets gitarrist Victor Sågfors. Dessutom står basisten Jafet Kackur, trummisen Erik Herman Lillkung och keyboardisten Staffan Strömsholm för bidragande insatser till några kompositioner. Arrangemangen gör bandet kollektivt. Inspelningarna har skett på Midas Studios i Korsholm, J2M Studios i Jakobstad och på P@Casa i Austin, Texas USA.

Austin, Texas USA? Jodå! På skivans näst sista kapitel, Liqueur, har Opus Symbiosis fått tillfällig tillökning i och med Pat Mastelottos slagverk. Samma Mastelotto som under 1980 talet medverkade i Mr. Mister och i King Crimosn från 1990 talet och framåt.

Det är ett och ett halvt år sedan den tredelade EPn 'Mute'. Om jag den gången var grymt imponerad av bandets rytmsektion adderar jag denna gång sånginsatserna.

En god sångares uppgift är delvis att känna av stämningen i musiken för att sedan göra den rättvisa. Det gör Christine Sten. Dessutom tar hon musiken till en nivå Opus Symbiosis bara har snuddat vid tidigare. För övrigt hoppas för bandets skull att Tuomas Holopainen aldrig kommer över denna skiva för då skulle Opus Symbiosis antagligen rätt snart vara tvungna att se sig om efter en ny sångerska. En sångerska vars uppgift skulle vara minst lika övermäktig som Anette Olssons var då hon tog över efter Tarja Turunen (övriga jämförelser åsido). Jodå, just på den nivån är det! Virtuosa keyboardisten Staffan Strömsholms sånginsats går heller inte obemärkt förbi. Som ett komplement till Christines stämma, som skickar iväg musiken i en bara runt jorden, ger Staffans röst en mer organisk jordnära känsla.

I och med att Opus Symbiosis i dagsläget är en kedja bestående enbart av starka länkar, hoppas jag att de har möjlighet att upprätthålla den här uppsättningen framöver. Det känns nämligen som att bandet är på randen till ett större genombrott.

Opus Symbiosis:

Christine Sten             Vocals
Victor Sågfors             Guitars and additional keyboards
Staffan Strömsholm     Vocals, Grand Piano, Analog Synthesizers and Rhodes
Jafet Kackur                Bass
Erik Herman Lillkung    Drums and percussion

Track 8 featuring Pat Mastelotto Electric drums and Percussion

Produced by Victor Sågfors
Mixed by Anders Höglund at Midas Studios
Assisted by Petter Erikslund
Mastered by Svante Forsbäck at Chartmasters

Cover and Layout Lotta Green

Nature´s Choir finns till salu på bl.a CD Dreams och Univocal Music i Jakobstad


Kristian Brunell