The Iniquity Descent - The Human Apheresis

Jag hade fel. I recensionen av The Iniquity Descents demo Trust The Serpent efterlyste jag en utveckling av soundet och en tydligare egen touch för att lyckas slå sig in på marknaden. Några månader senare meddelades att bandet sitter på ett kontrakt med Massacre Records, ett av de större independentbolagen i genren. En god påminnelse om att tycke och smak är något helt annat än kunskap och insikt.

The Human Apheresis består av 10 låtar, varav hälften är kompositioner bekanta från de bägge tidigare inspelningarna. De resterande spåren skiljer sig inte nämnvärt, utan följer den sedan tidigare trampade stigen.

Skivan börjar lovande. Öppningsspåret In Prostration inleds av ett dunkelt intro (signerat Joakim Finholm, Underjord, Oskryf m.fl) som exploderar i ett ursinne av blast beats, frenetiska gitarrer och avgrundsvrål. Följande explosion infinner sig i överlappningen av outrot i låten Believers in the Apotheosis; Imaginary Ectoplasmic Hands och första takten i därpå följande låt Decimate, Desintegrate. En briljant övergång med liknande utgång som i inledningen av skivan.

Utöver dessa två explosioner lämnar mig skivan tyvärr oberörd. Även om trumspåret i vissa partier inte hade skadats av lite finslipning och basen likaså hade varit betjänt av en något mer definierad mixning, finns inget att anmärka på själva utförandet. Avsaknaden av oväntade vändningar och enträgna variationer av riff, gör den musikala upplevelsen dock förutsägbar.

CDn paketeras i en stilig klädsel (tyrkfelet? ej beaktat). Omslaget är även denna gång skapat i Markus Åströms karaktäristiska stil. Fotografierna i konvolutet är framställda av Joakim Finholm. Att följa med i ett texthäfte ger alltid en extra dimension till musiken. Ett plus för att de finns tydligt till hands.

Kritiken till trots, hoppas jag att killarna i The Iniquity Descent skrattar på väg till banken.

The Iniquity Descent - The Human Apheresis



















Kristian Brunell