Mangoo & Craneium Live @ Klubi, Åbo

Detta inlägg är kanske för kort och icke-objektivt för att ses som en artikel, men jag hoppas att den ändå är läsvärd på något sätt. Den skrivs angående Mangoos skivrelease som hölls på Klubi i Åbo den 29:e Juni, och där mitt band Craneium fick äran att värma upp scenen. Neverlandskivan har ju redan tidigare analyserats på bloggen, eftersom den kommit ut på bl.a Spotify under våren.
Craneium live. Foto: Sanna Nygård
Det hela började egentligen med jag till och från haft kontakt med Mangoos sångare Rickard ”Pickles” Dahllund och diskuterat musik och keikkaställen och i samma veva erbjudit Craneium som förband när och om det behövdes. Så när jag sen blev uppringd angående skivreleasen så tackade vi snabbt ja, man har ju ändå lyssnat på Mangoo ända sedan högstadiet.

Efter soundchecken pratar jag med Mangoos medlemmar om den nya skivan hemma hos Pickles, medan han demonstrerar sin exotiska instrumentsamling.
 
Martin Ahlö & Joel Kronqvist i Craneium

-Det är skönt att äntligen ha fått den färdig och utgiven, konstaterar trummisen Teemu.

Så hur känns då kontraktet med amerikanska Small Stone Records (som har lite kultstatus bland fans av stonermusik)?

-Nå de har behandlat oss schysst hittills, vi fick ju ge ut Neverland och så har vi option på flera skivor ifall den här säljer bra, säger keyboardisten Niklas Björklund.

-Yeah, they haven´t screwed us over....yet! skrattar basisten Igor del Toro.

Tidigare under dagen togs beslutet att konserten dessutom var gratis för de fans och vänner som anmälde sig till gästlistan. Ynka fyra euros inträde och bra musik ansågs ha för svårt att konkurrera med en solig fredagskväll i juni. Det slutliga besökarantalet är jag ännu inte säker på, men ett hundratal åskådare var åtminstone på plats i svettiga Klubi. Mangoo spelar många Neverland-låtar live, vilket funkar bra. Jag förstår att de gärna spelar nytt, men frågar efteråt om de nu kommer att överge Neolithic-debutens material?
Mangoo live. Foto: Martin Ahlö
-Nej, säger Pickles och Niklas. En del låtar är nog måste att spela, men vi övar inte de gamla lika mycket.

Vilket ju bara är en naturlig utveckling. Neverland är en mycket stark andra skiva, och det blir intressant att se hur Mangoos karriär utvecklas. Mangoo uppträder i Skolparken i Jakobstads 16.7, och Craneium spelar på Freefall-festivalen i gamla hamn 14.7.


Inforuta:

Craneium är ett stonerband från Åbo, bestående av gamla medlemmar i bl.a The Vital Stuff, Gung-Ho, Dawn Patrol och Roy & the Fishermen. Bandet har aktivt funnits i ett halvt år och finns tillgängliga på www.facebook.com/craneiumband.

Mangoo är också åbobaserade men starkt jeppisanknutna. Musikstilen är svårdefinierad men kan beskrivas som stonerrock eller väldigt fuzzig pop. Med skivorna Neolithic (2007) och Neverland (2012) har bandet börjat bli synliga också utanför de egna kretsarna. Mera på www.mangooloid.com

Martin Ahlö