krazyFlipy - the Happy Warrior Slave :)

Sätt ordet reggae i samma mening som Jakobstad. Vem kommer du först att tänka på? Frippe Wenelius. Utan tvekan.

Jeppisreggaens regalskepp Dreadline, spelade i slutet av sin levnadstid, in ett antal låtar som aldrig blev utgivna. Journeymen (även det med Frippe vid mikrofonen) likaså. Samtidigt som många medlemmar i de nämnda banden verkar ha annat att koncentrera sig på, är Frippe den sista som ger sig.

Under monikern krazyFlipy ger har nu, med det lokala bolaget Univocal Music i ryggen, ut debuten the Happy Warrior Slave :) Efter att alla spår av jämförelser undanröjda, är förväntningarna fortfarande skyhöga. Frippe gjorde sig redan på 80 talet känd att besitta en av de bästa och mest internationella sångrösterna i Finland. Inte bara tack vare det träffsäkra uttalet.

På the Happy Warrior Slave :) ryms 10 låtar plus en avslutande dubversion av inledningsspåret 'rockin´ time'. Frippe står själv för alla kompositioner, förutom i 'water for my bong' där Dreadlinebekantingen Jonas Kuhlberg haft ett finger med i spelet och i 'singers & players' där Journeymens Sawandi Groskind och Mickel Sahlström haft tillträde. Skivan, som till största delen är inspelad vid House of Dread med Frippes mångåriga samarbetspartner Tumba Haldin vid spakarna, är självfinansierad och till en början tryckt i 500 exemplar.

Redan i inledningen visar bandets rytmsektion bestående av EH Lillkung på trummor, Mats Ödahl på bas och slagverken (som enligt information fördelats mellan Frippe och Tumba) föga oväntat att skåpet står stadigt. Ett faktum som löper skivan igenom. Charlotta Kerbs bakgrundsstämmor svävar skönt genom Frippes, som med åren fått allt mer mognad och tyngd (och ödmjukhet?). Rickard Slottes arrangemang av brassektionen, bestående av hans egen trumpet och trombon förblir tillsammans med Michael Fords saxofon inte bara själfulla tillägg, utan lyfter helheten till nya nivåer. Tyvärr lämnas gitarrerna allt för mycket åt sitt eget öde och överröstas ibland av en rätt kantig keyboard. Synd det, för det som kan skönjas av Mickel Sahlströms slingor hade jag gärna hört mera av.

the happy Warrior Slave :) är ingen komplicerad helhet. Övervägande dansant reggae, med inslag av mer tillbakalutad dito, där bidragen 'singers & players' och 'the money of slaves' genast sällar sig till min puls (eller är det tvärtom?). Om Frippes röst med åren fått mer djup och mognad, har hans tunga knappast blivit mindre vass. Samhällskritiken osar het och även om den genomsyrar flera plan ur olika perspektiv, gissar jag att bilden på omslagets baksida avslöjar grogrunden till Frippes inställning. Även om det aldrig är svårt att skönja vad som sjungs, hade ett texthäfte inte varit fy skam.

Även om skivan efter den första lyssningen inte riktigt uppfyller mina förväntningar (hur skyhögt orealistiska de än må vara), lyfter den en aning efter några till. Det tekniska framförandet finns inget att anmärka på. Dessutom håller så gott som alla låtar god nivå, både vad gäller arrangemang och känsla. Mina obetydliga anmärkningar landar på detaljer i mixningen. Mjuka upp keyboarden och höj gitarren så är vi helt överens.

Skivan finns till salu på CD-Dreams och Jakobstads Musik. Den kan också beställas från Univocal Music.


the Happy Warrior Slave :) :

EH Lillkung                drums
Mats Ödahl                bass
Mickel Sahlström       guitars
krazyFlipy Wenelius   lead and backing vocals, all keyboards and pre-programmimg, percussion
Rickard Slotte            trumpets, trombone, all horn arrangements
Michael Ford              saxophone
Charlotta Kerbs          backing vocals
Plingemo                   ding-dong
Tumba Haldin             percussion, organ, dubbin´

Produced, recorded and mixed by Tumba Haldin
Executive producer Alexandra Sandbäck at Univocal Music


Kristian Brunell