Jakobstad - Finlands Manchester?

Fantasias Hannu Lindblom anno 2011   
Kranvattnet i Jakobstad må smaka virak, men att det finns något i det som får den musikaliska kreativiteten att flöda för Jeppisborna kan ingen tvivla på. Ett faktum som det progressiva rockbandet Fantasia gjorde till nationell kännedom i och med segern i Rock FM 1975. En bedrift som Ragnar Hare upprepade 1983 och som band som Magadog och Bird varit och nosat på.

Under 80 och 90 talen befäste Jakobstad sin status som Finlands Manchester. Något som inte hade lyckats utan aktiva musikföreningar som t ex Jeppis Musa, Forte, La Musa Nostra och Queen Bee samt staden Jakobstads välvilja att se till att övningslokaler fanns tillgängliga för musikintresserade. Det numera rivna huset på Christinegatan och det numera rivna Hamnkontoret i Alholmen var övningslokaler som inte bara tillhandahöll utrymmen för musikaliskt utövande, utan fungerade också som inspirerande miljö som födde och gödde nationellt kända band som bl a nämnda Ragnar Hare, W.D.M., Dreadline, Bird, Plum och The Bad Habit (numera The Cajunga) samt internationellt framgångsrika …and Oceans. Inget illa med att sitta med sitt band i garaget och öva, men den sammanhållning och det samarbete som en gemensam lokal i de allra flesta fall leder till, går det inte att jämföra med. Tobaksmagasinet har här en viktig uppgift att fylla och lyckas man med den, är alla övningsrum upptagna av ivriga ungdomar i grundskoleåldern.

Huvudorsaken till att nämnda musikföreningar upphörde med sin verksamhet hittas antagligen i att många av de unga eldsjälarnas fokus förflyttades, från att arrangera och organisera möjligheter till musicerande i trakten, till eget studieliv. Tack vare åldersstrukturen i nejdens nuvarande musikförening Jakobstads Musikförening rf., finns en möjlighet att på lång sikt upprätthålla och utveckla nejdens musikliv, men trots att föreningen redan är inne på sitt tredje verksamhetsår återstår ännu att se huruvida staden Jakobstad lyckas se fördelarna med att bidra på samma sätt som under tidigare decennier. En verksamhet som var och en invånare kan ta del av.

Som av tradition tycks var och en av de nämnda musikföreningarna lyckas se till att FBKs område i Gamla Hamn verkligen kommit till sin rätt i och med de festivaler som ordnats. Jeppis Rock, Woodrock och Poppaloora i all heder och ära, men maken till publiktillströmning som 2009 års FreeFall festival drog, har knappast skådats under någon tidigare festival. Här har staden förtjänstfullt sett till att låta årets upplaga av festivalen hållas hyresfritt. Nästa logiska steg är att ordna ett lämpligt föreningshus för musikföreningen med övningslokaler för band i alla åldrar. Renoveringsobjekt eller inte. Talkokrafter har Jakobstads Musikförening mer än en gång bevisat att man besitter.

(även publicerad i Österbottens Tidning 14.8 2011)