Alla vägar bär till Kaamos

De flesta musikintresserade i Jakobstadstrakten känner till Kaj Punkky Antfolk. Purmobon (ursprungligen Essebo) som sedan 80 talet figurerat i en hel del musiksammanhang (M.B.I., Magadog, Bird, Journeymen m fl) sluter på sätt och vis cirkeln i och med Kaamos FX.
-Jag har spelat i så många band med så många olika stilar. Kaamos FX är det band där allting kommer ihop. Lite som Rom.

Kaamos FX (ursprungligen Kaamos) föddes någon gång på 90 talet under Punkkys studietid vid Konstskolan i Nykarleby. Redan i ett tidigt skede fanns intresse från skivbolag, men enligt Punkkys egen utsago rann det ut i sanden på grund av oerfarenhet av musikindustrins labyrinter. En hel del spelningar han Punkky dock med innan han några år senare stötte på Fia Ström, Närpes egen Nina Hagen (numera Jakobstadsbo).
-Min enda musikaliska erfarenhet var på den tiden att sjunga framför spegeln, berättar Fia.
Samarbetet utvecklades i rask takt och den första spelningen som ägde rum på After Eight i Jakobstad hölls ca ett och ett halvt år senare. Förutom sången, är textskrivandet Fias huvudsakliga jobb.
-Jag skriver också texter på svenska, säger Fia som tycker att det är viktigt att betona den finlandssvenska identiteten. Dessutom går vissa saker helt enkelt lättare att uttrycka på svenska.

Debutskivan The Arrival har äntligen sett dagens ljus (recenseras i ett senare skede). CDn är så gott som helt och hållet inspelad i Punnkys hem.
-Om man lyssnar riktigt noga kan man höra katter jama i bakgrunden, säger Fia. Det är verkligen hemmafeeling på så sätt.
Det är principen att göra så mycket som möjligt på egen hand som gäller. Mickel Sahlström och Mika Timgren har hjälpt till med gitarrspel samt Sami Saarman med trummor på några låtar. I övrigt sköter Fia och Punnky allt musikaliskt själva. Hjälp med distributionen efterlyser duon dock.
-Konstnärer och musiker har ofta svårt att sälja sig själva, konstaterar Punkky.
För tillfället sköts försäljningen på hand till hand basis, vilket medför att spridningsområdet är begränsat. Intresset för musik i CD format är som bekant långt ifrån vad det en gång var.
-Jag tror att för att kunna tävla med gratismarknaden på nätet, måste man ha någonting extra att erbjuda. Till exempel en DVD som medföljer. Att uppleva musik med ett konvolut i handen är en mycket större upplevelse än i mp3 format.

Fia och Punkki på Fias balkong en dag i juli 2011              
The Arrival är ett digert och genomarbetat koncept. Konstnären Ruoska Leivo, från Nykarlebypunkbandet Die Zlaskhinx, har målat omslaget, som understryker punkattityden som delvis präglar Kaamos FX. Bau From står för ett måhända mer gotiskt inslag med sina fotografier. Punkky har sedan lagt ihop det hela till något som definitivt ger en extra dimension till helheten. Tanken är att The Arrival i sinom tid även ska finnas tillgänglig på online-musiktjänsten Spotify, men Kaamos FX vill i första hand sälja så många skivor som möjligt, men den helhet det formatet kan erbjuda.
Planen var att släppa materialet tidigare, men i och med att budgeten överskreds, sköts utgivningen av CDn upp med nästan ett halvt år.
-Med tanke på att man borde vara ute redan i februari för att kunna marknadsföra sig till festivalspelningar, kom skivan ut vid fel tidpunkt, säger Punkky.

Den som vill uppleva duon live, behöver dock inte vänta länge. Den 20 augusti ordnar Jakobstads Musikförening festivalen Free Fall för tredje gången. Detta år går det igen av stapeln på FBK området i Gamla Hamn, efter mellanåret i Skolparken. Kaamos FX är ett av sammanlagt nio uppträdande band. Och uppträdande kan man verkligen tala om då man beskriver Kaamos FX liveframträdanden.
-Många säger att de förstår hela poängen med Kaamos först efter att de sett oss live, säger Fia.
Trots att scenutrymmet oftast tillåter mer än två personer, är det sällan något man reflekterar över då Punkky och Fia släpper loss de teatraliska krafterna. Någon tanke på att utöka bandmedlemmarna vid konserttillfällen är inte aktuellt.
-Vi vill ge en riktig performance i och med att vi bara är två på scen. Eftersom vi inte har någon inplanerad koreografi, blir det aldrig samma show två gånger, även om det går en röd tråd genom spelningen, säger Punkky.
-Man har alltid kul då man står på scen och det är ju det som är meningen också, avslutar Fia.


(även publicerad i Österbottens Tidning 14.8 2011)