The Iniquity Descent - Trust the Serpent

Ungefär ett år för sent är jag ute med den här recensionen, men i och med att The Iniquity Descents andra EP, An Empty Temple, redan finns tillgänglig online (både på Facebook och myspace) och snart även i CD format, finns det skäl att lyfta fram bandets, så vitt jag vet, första utgivning.

Twilight Moon, känner antagligen de flesta musikintresserade i Jakobstadstrakten till. Bandet, som mellan 1999 och 2003 hann ge ut två demon och två EPn (Aether 2000 och Delusional 2003), är idag närmast kultförklarat i metalkretsar. Stommen i TM hittas även i T.I.D. Gitarristen Mikael Mannström är den musikaliska hjärnan bakom bandet. Åtminstone vad gäller låtskrivandet. För texterna står Mathias Lillmåns (Chthonian, Finntroll mm). Efter att ha gett över basspelandet till Jonas Frilund (Chthonian, Underjord mm), koncentrerar han sig numera fullt ut på just texterna och på sången. Trummisen Kenneth "Kenna" Nygård (Devious Imp., Observant mm) är den tredje medlemmen som hängt med sedan TM tiderna. Gitarristen Philip Kerbs är för mig en ny bekantskap.
Mikael Mannström på FreeFall 2011
Till skivan då. I vilket som helst annat sammanhang skulle Trust the Serpent antagligen klassas närmast som en bländande debut. Men i den konkurrens som råder här i trakten är den inte mer än ett säkert kort. Den fyra låtar långa EPn innehåller rätt traditionell blackmetal som mer än en gång för åtminstone mina tankar till de norska tongångarna på 1990 talet. Ljudlandskapet är väntat dystert, där disharmonin är det huvudsakliga färdmedlet i det överlag för genren, relativt återhållsamma tempot. Något stort utrymme för dynamik hittar man som bekant inte i den här genren, vilket ställer krav på lyssnaren. Trots att Trust the Serpent faller under benämningen demo, är ljudkvaliteten bra. Särskilt mixningen (utförd på KSR-music i Nykarleby) är prima. Ett finfint kvitto på att killarna besitter en musikalitet som sträcker sig även utanför den egna genren. Inspelningen och mixandet har man nämligen skött på egen hand. Konvolutet är inte återhållsamt, men bjuder heller inte på något extra. För omslaget och designen står Markus Åström.
Trust the Serpent. Omslag av Markus Åström
Slutsatsen blir att Trust the Serpent håller bra som debutdemo. Jag vet inte vilken målsättningen för bandet är, men vill man slåss med de större pojkarna, måste man förstås utveckla soundet. Jag förväntar mig inte att man är nyskapande, men en tydligare egen touch på det man kreerar krävs nog. Det tror och hoppas jag uppenbarar sig på An Empty Temple. Och skaffa Trust the Serpent! Den kommer att vara eftertraktad om några år!

För övrigt kan tilläggas att The Iniquity Descent spelar tillsammans med bl a Tammerforsbaserade Medeia och Omnium Gatherum från Karhula på The Rock Pub i Karleby, lördagen den 10 september.

The Iniquity Descent på facebook
The Iniquity Descent på myspace
The Rock Pub Weekend Fest


Kristian Brunell